Skip to main content
Quetzal multisite wordpress

WordPress multisite: een krachtig CMS-platform

WordPress is vandaag ongetwijfeld het meest gebruikte CMS-systeem (Content Management System) ter wereld.  WordPress wordt gebruikt om websites aan te passen zonder dat er zelf enige kennis van HTML of andere programmeertalen is vereist. WordPress is een open source systeem. Dit wil zeggen dat iedere programmeur – waar dan ook ter ter wereld – eigen modules (=plug-ins) kan toevoegen aan WordPress. Dezes modules kunnen dan weer door iedereen vrij gedownload en geïnstalleerd worden om te hergebruiken in hun eigen professionele website.

Quetzal, de Chocoladebar: een ontembare passie voor chocolade, zijn cultuur en geschiedenis. Quetzal – onder leiding van Guy Van Puyvelde – levert heerlijke chocoladegerechten aan studentvriendelijke prijzen in zowel België, Nederland als Duitsland. Met meer dan 5 chocoladebars in 3 verschillende landen, moest een slimme oplossing gezocht worden om de website op elk landniveau te kunnen beheren. De eigenaar (master franchise) heeft de controle over alle websites, terwijl de franchises in Nederland en Duitsland de controle hebben over de website in hun land.

Zelfde structuur en lay-out, maar toch anders

Het voordeel van een WordPress multisite configuratie is dat je verschillende websites kan opzetten in dezelfde structuur en vormgeving, maar deze inhoudelijk toch kan doen afwijken van elkaar. Indien er bijvoorbeeld in Quetzal België nieuwe acties lopen, is dit onnodig om te tonen in Quetzal Nederland. Ook de menukaarten kunnen verschillen per land. In dit opzicht werd de bestaande single WordPress installatie omgezet naar een WordPress multisite omgeving.

Domain mapping voor unieke domeinnamen

Via domain mapping is het mogelijk om een domeinnaam te linken aan een subsite uit een multisite omgeving. Zo kan per land, elke website, bijvoorbeeld www.quetzal.be & www.quetzal.nl volledig autonoom draaien en toch dezelfde eigenschappen delen. Doordat alles op één hosting pakket geplaatst kan worden, wordt de hosting ook goedkoper voor de klant, één van de grootste voordelen van een WP-multisite.

Geavanceerd rechtensysteem

Nog een groot voordeel is de hiërarchie. De superadmin heeft het totaalrecht over alle landen en kan naar wens alle aanpassingen op alle subsites doorvoeren. Voor elk land bestaat er verder één master franchise die de beslissingen neemt voor de website in dat land. Als laatste, heb je dan de franchisenemers die hun eigen vestiging kunnen beheren (openingsuren & contactgegevens wijzigen + evenementen aanmaken en beheren) op de subsite in hun land.

Dit geavanceerd systeem is ideaal voor sterk groeiende ketens/ondernemingen met meerdere vestigingen.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Mail naar info@buro86.be

Volg ons werk en schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Volg ons werk en schrijf je in op onze nieuwsbrief.